Składniki:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 440 g mąki pszennej
- 15 g otrąb pszennych
- 15 g otrąb żytnich
- 15 g otrąb owsianych
- 1 pełna łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- Mleko lub rozbełtane jajo do smarowania bułek
Wszystkie składniki połączyć, gdy ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję, to uformować bułki (mi wyszło 8 średniej wielkości). Ułożyć na blaszce posypanej mąką, przykryć i włożyć do lodówki na noc. Rano wyciągnąć 30min- 1 godz przed pieczeniem, w tym czasie nagrzać piekarnik do 230°C. Posmarować bułki mlekiem, bądź rozbełtanym jajkiem. Włożyć do piekarnika kostki lodu bądź blaszkę z wodą. Piec 20-25 min, aż bułki się zarumienią.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)