piątek, 29 kwietnia 2011

Bułeczki z otrębami

Przeczytałam wiele pozytywnych opinii o bułeczkach, które "rosną a ty śpisz", zainspirowana przez Izabelę, zmodyfikowałam troszkę przepis dodając otręby. Bułeczki smakowały bardzo dobrze, a największym pozytywem było, to iż ciasto można wyrobić wieczorem, uformować bułeczki, a rano wystarczy włożyć do piekarnika i mamy zapewnione śniadanko ze świeżymi bułkami. Polecam
Składniki:
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 440 g mąki pszennej
  • 15 g otrąb pszennych
  • 15 g otrąb żytnich
  • 15 g otrąb owsianych
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • Mleko lub rozbełtane jajo do smarowania bułek

 Wszystkie składniki połączyć, gdy ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję, to uformować bułki (mi wyszło 8 średniej wielkości). Ułożyć na blaszce posypanej mąką, przykryć i włożyć do lodówki na noc. Rano wyciągnąć 30min- 1 godz przed pieczeniem, w tym czasie nagrzać piekarnik do 230°C. Posmarować bułki mlekiem, bądź rozbełtanym jajkiem. Włożyć do piekarnika kostki lodu bądź blaszkę z wodą. Piec 20-25 min, aż bułki się zarumienią.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...