Zaczyn
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki orkiszowej (dałam typ 630)
- 100 g wody
Następnie dodać:
- 275 g wody (ja dałam 230 g, gdyż mój zaczyn był dość rzadki)
- 30 g miodu
- 500 g mąki orkiszowej
- 1 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Wyciągamy ciasto na stolnicę i formujemy bochenek, rozpłaszczając ciasto, by potem złożyć wszystkie rogi do środka, aż powstanie zgrabna kulka.
Włożyć do koszyka wysypanego mąką, bądź do koszyka wyłożonego ścierką i wysypanego mąką.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 1/2 godz.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C, wstawiamy chleb, po 10 min zmniejszamy temperaturę do 200°C i zapiekamy jeszcze przez 30 min. (gdy chleb za szybko się rumieni możemy go przykryć folią aluminiową.
Studzimy na kratce, kroimy chleb, gdy będzie chłodny.
Smacznego
A ten chlebek akurat piekłam, jest rewelacyjny :) Pięknie u Ciebie wygląda.
OdpowiedzUsuń