Składniki:
- 1 wypatroszony pstrąg ok 1 kg (mój miał 0,5 kg)
- 1 cytryna
- Pęczek estragonu (dałam suszonego)
- 1 kg soli gruboziarnistej
- 3 białka
- sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do 200°C (z termobiegiem 180°C). Blachę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Rybę dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w plastry. Estragon umyć i osuszyć.
Pstrąga natrzeć od zewnątrz i wewnątrz sola i pieprzem. Następnie do środka włożyć gałązki estragonu (ja nasypałam suszonego) i cytrynę. Białka ubić na półsztywno, wymieszać z solą gruboziarnistą, ewentualnie można dodać 50 ml wody. 1/3 masy solnej rozprowadzić na blasze i położyć rybę. dokładnie przykryć rybę resztą masy, lekko dociskając.
Piec 25-30 min. Wyłożyć na półmisek, lekko rozłupać solną skorupę. Podawać z ziemniakami smażonymi na maśle i sałatą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)