niedziela, 17 kwietnia 2011

Kotlety cielęce na spaghetti z sosem curry

Przepis, który dzisiaj prezentuję, z pewnością może zaskoczyć smakiem. Moim zdaniem jest to bardzo ciekawe połączenie tradycyjnego kotleta z makaronem i pysznym sosem, który nadaje wyrazu całej potrawie. Polecam :-)
Składniki:
  • 500 g mięsa cielęcego na kotlety
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 200 ml bulionu
  • około 1 płaskiej łyżki mąki ziemniaczane
  • 300 g spaghetti
  • curry
  • sól i pieprz
  • pęczek bazylii (lub suszonej)
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mięso pokroić na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć na 2 godz do lodówki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Z pomidorów obrać skórkę (najłatwiej wcześniej zalać wrzątkiem), pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek podusić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Wlać wino, bulion i śmietanę. Całość gotować ok 6 min na małym ogniu. Sos zagęścić 1 niepełną łyżką mąki ziemniaczanej, posypać dużą ilością curry, doprawić solą i pieprzem. przed samym podaniem zmiksować na pianę.
Spaghetti ugotować, najlepiej al dente. Kotlety smażyć na oliwie ok 10 min. Na koniec dodać posiekana bazylię, albo posypać suchą.
Pomidory podusić chwilę na rozgrzanej 1 łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...