sobota, 16 kwietnia 2011

Kluska śląska w roli głównej

Często zdarza, że z obiadu zostają kluski śląskie i zastanawiamy się co z nimi zrobić. Ja również miałam taki problem, "główkowałam i główkowałam" i wymyśliłam zapiekankę. Powiem szczerze, iż smak przeszedł moje najskrytsze oczekiwania :-)


Składniki:

  • około 12 klusek śląskich z wczorajszego obiadu
  • 2 duże cebule
  • 200 g boczku
  • 6-7 jaj
  • rozmaryn
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Dorzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce, smażyć przez ok 2 min., przełożyć na talerzyk. Na patelnię wrzucić kluski pokrojone w plasterki, smażyć, aż zaczną się złocić. Połowę cebuli z boczkiem wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć podsmażone kluski, na końcu położyć resztę cebuli, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i przybrać gałązką rozmarynu. Zapiekać 15 min w temp 200-210°C. Po tym czasie wbić jajka na zapiekankę i zapiekać jeszcze przez około 10-15 min (aż jajka będą zapieczone). Podawać z kiszonym ogórkiem.

Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...