Składniki:
- około 12 klusek śląskich z wczorajszego obiadu
 - 2 duże cebule
 - 200 g boczku
 - 6-7 jaj
 - rozmaryn
 - sól i pieprz
 - oliwa z oliwek
 
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Dorzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce, smażyć przez ok 2 min., przełożyć na talerzyk. Na patelnię wrzucić kluski pokrojone w plasterki, smażyć, aż zaczną się złocić. Połowę cebuli z boczkiem wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć podsmażone kluski, na końcu położyć resztę cebuli, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i przybrać gałązką rozmarynu. Zapiekać 15 min w temp 200-210°C. Po tym czasie wbić jajka na zapiekankę i zapiekać jeszcze przez około 10-15 min (aż jajka będą zapieczone). Podawać z kiszonym ogórkiem.
Smacznego :-) 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)