Składniki:
- około 12 klusek śląskich z wczorajszego obiadu
- 2 duże cebule
- 200 g boczku
- 6-7 jaj
- rozmaryn
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Dorzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce, smażyć przez ok 2 min., przełożyć na talerzyk. Na patelnię wrzucić kluski pokrojone w plasterki, smażyć, aż zaczną się złocić. Połowę cebuli z boczkiem wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć podsmażone kluski, na końcu położyć resztę cebuli, posolić i popieprzyć, skropić oliwą i przybrać gałązką rozmarynu. Zapiekać 15 min w temp 200-210°C. Po tym czasie wbić jajka na zapiekankę i zapiekać jeszcze przez około 10-15 min (aż jajka będą zapieczone). Podawać z kiszonym ogórkiem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)