czwartek, 28 kwietnia 2011

Chlebki do koszyka wielkanocnego

Szukałam przepisu na chlebki do koszyka wielkanocnego, urzekły mnie wypieki u gosiaa99. Pyszne, mięciutkie, o delikatnym aromacie czosnku.
Składniki
Źródło
  • Od 2 - 2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/4 łyżeczki cukru
  • 1 1/3 łyżeczki suszonych drożdży (można dać 30 g świeżych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
 Mleko, oliwę, drożdże, cukier i wodę mieszamy, aż do rozpuszczenia się składników (gdy użyjemy świeżych drożdży trzeba zrobić zaczyn). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i czosnek, mieszamy. Następnie wlewamy miksturę mleczno-drożdżową i wszystko mieszamy razem mikserem przez 5 min. (ręcznie około 8 min.) Ciasto ma być elastyczne, lekko lepkie i miękkie. W razie potrzeby można dodać więcej mąki lub wody.

Przekładamy do czystej, spryskanej olejem miski, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 1 1/2 godz. do wyrośnięcia. W połowie czasu składamy ciasto w kopertę. Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części. Każdą rozpłaszczamy na ręce, wszystkie boki sklejamy do środka, tak aby powstała zgrabna kulka, układamy na blaszce łączeniami do dołu. Pozostawiamy pod przykryciem na około 4o min, aż urosną. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy każdy chlebek. Pieczemy w temp 220°C około 25 min.

5 komentarzy:

  1. Porywam przepis :) Wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, chlebki są pyszne, mięciutkie, idealne do koszyczka wielkanocnego :-)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    3. Zadałam pytanie o ilość chlebków - ale już wiem :)Dziś oczywiście przepis wykorzystam w kuchni :)

      Usuń
    4. Cieszę się :-) Koniecznie daj znać jak wyszły i czy smakowały :-)

      Usuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...