Zaczyn
- 360 g mąki żytniej chlebowej (dałam typ 720)
- 300 g wody
- 20 g zakwasu żytniego (mam z mąki 720)
Ciasto właściwe:
- 230 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g mąki pszennej
- 400 g wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 3 g drożdży suszonych (płaska łyżeczka)
Następnie ciasto przełożyć do formy (1 dużej bądź dwóch małych) wysmarowanej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami owsianymi. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min (czas wyrastania jest zależny od temp pokojowej), posmarować olejem.
Piekarnik nagrzać do 230°C i zapiekać 15 min, następnie zmniejszyć temp do 220°C i piec jeszcze przez 40 min, gdy chleb będzie się za szybko rumienił, można go przykryć folia aluminiową.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)