czwartek, 28 kwietnia 2011

Bagietki ze szczypiorkiem

Bagietki upiekłam już dawno, ale dopiero dzisiaj miałam czas zamieścić je na blogu. Jak zobaczyłam je na stronie gosiaa99 to postanowiłam niezwłocznie zabrać się do pieczenia. Smak bagietek nieziemski, szczególnie dla osób, które lubią smak cebuli w pieczywie.
Składniki:
  • Od 2 1/2 do 3 szklanek mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • jajo

Drożdże mieszamy z woda i pozostawiamy na 15 min. W tym czasie rozpuszczamy masło, następnie należy rozbełtać jajko widelcem. Mąkę przesiewamy do  dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem mieszamy, możemy wyrabiać ciasto mikserem, bądź ręcznie. struktura cista powinna być elastyczna i gładka. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godz (do podwojenia swojej objętości), w połowie czasu odgazowujemy ciasto - wyciągamy z miski i składamy na kopertę. 
Ciasto dzielimy na 4 równe części, składamy na pół i pozostawiamy na 10 min. Następnie formujemy bagietki.
Bagietki układamy na blaszce posmarowanej olejem słonecznikowym, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 220° C, na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Nacinamy wyrośnięte bagietki, wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...