Składniki:
- Od 2 1/2 do 3 szklanek mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- jajo
Drożdże mieszamy z woda i pozostawiamy na 15 min. W tym czasie rozpuszczamy masło, następnie należy rozbełtać jajko widelcem. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy resztę składników. Wszystko razem mieszamy, możemy wyrabiać ciasto mikserem, bądź ręcznie. struktura cista powinna być elastyczna i gładka. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godz (do podwojenia swojej objętości), w połowie czasu odgazowujemy ciasto - wyciągamy z miski i składamy na kopertę.
Ciasto dzielimy na 4 równe części, składamy na pół i pozostawiamy na 10 min. Następnie formujemy bagietki.Bagietki układamy na blaszce posmarowanej olejem słonecznikowym, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 220° C, na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą. Nacinamy wyrośnięte bagietki, wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)