środa, 14 grudnia 2011

Pachnące pomarańczami ciasto z żurawiną

Powiem szczerze, iż mimo, to moja pierwsze spotkanie ze świeżą żurawiną, to już zdążyłyśmy się zaprzyjaźnić. Jak zobaczyłam w sklepie świeżą żurawinę od razu ja kupiłam, mimo, iż nie wiedziałam co jeszcze z nią zrobię, ale od czego jest internet? Nie musiałam się zbytnio wysilać, gdyż prawie od razu znalazłam interesujący przepis. Ciasto piekłam już dwa razy, w drugim podejściu zwiększyłam ilość żurawiny, ponieważ zachwyciłam się jej kwaskowatym smakiem, a że ja uwielbiam  połączenia słodko -kwaśne to wg mnie ciasto tylko na tym zyskało. Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu, a co najważniejsze PACHNIE ŚWIĘTAMI i każdego następnego dnia zyskuje na smaku - polecam serdecznie :-)


Pachnące pomarańczami ciasto ze świeżą żurawiną (keksówka 30 cm)
Źródło
  •  115 g masła
  • 175 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (120 ml jogurtu)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 230 g mąki
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 85 g orzechów włoskich
  • 85-140 g świeżej żurawiny 
  • cukier puder do posypania
Należy pamiętać, że wcześniej trzeba wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki, muszą mieć temperaturę pokojową.

Orzechy zrumienić na suchej patelni, pokroić na mniejsze kawałeczki. zurawine umyć i dobrze osuszyć. 
Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową, dodawać po jednym jajku, ucierać na gładką masę. Następnie dodać jogurt z sokiem pomarańczowym, wymieszać. Dodać mąkę z solą, soda i proszkiem. Chwile mieszać, aż składniki się połączą, ale nie za długo by masa się nie rozwodniła (w oryginalnym przepisie podane było, iż mąkę dodawać na przemian z jogurtem). Dodać żurawinę i orzechy, wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułka tartą keksówki.

Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec 45-55min, do suchego patyczka. Wyciągnąć z pieca i pozostawić jakiś czas ciasto w keksówce, potem delikatnie przełożyć na kratkę.

Smacznego :-)



15 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, a żurawina jest świetnym dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo swiateczne i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne te różowe żurawinowe plamki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda to ciasto i pewnie jest niesamowicie aromatyczne. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... Uwielbiam suszoną żurawinę, i mam ogromną ochotę spróbować świeżej, ale jakoś ciągle nie mogę... Twoje ciasto wygląda tak zachęcającą, że chyba w końcu kupię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Manorio,jakie piękne jest to ciasto! CHetnie bym zjadła taki pyszny kawałeczek. Cudne!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamila - dziękuję, o tak żurawina, to piękne dopełnienie smaku w tym cieście.

    Maggie - o tak świąteczne :-)

    Dusia - dziękuję

    Gosiu - o tak pyszne i pięknie pachnie w całym domu w trakcie pieczenia. Pozdrawiam

    Gin - musisz koniecznie spróbować, moim zdaniem jest rewelacyjna, kwaskowata i orzeźwiająca, dodaje "tego czegoś"

    Majanko - Dziękuję :-) Musisz koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładne świąteczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieknie wyglada na Twoi zdjeciu! Ciesze sie, ze posmakowalo :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bea - dziękuję za miłe słowa i za pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie się prezentuje na tle połówek pomarańczy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Blackiamondin - Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie ciasta. Świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Slyvvia - Polecam jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...