poniedziałek, 7 listopada 2011

Ciasto "salceson"

Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej mamy i tak mi zasmakowało, że od razu musiałam spisać sobie przepis. Okazało się, że ciasto ma bardzo intrygująca nazwę - Salceson- która może jednych zachęcić, a innych odstraszyć. Mnie bardzo odpowiadają takie smaki i dlatego upiekłam z połowy porcji, bo nie umiałabym sobie odmówić kolejnego i kolejnego kawałka i pewnie na tym by się nie skończyło ;-)
Smak może nie jest największym odkryciem, porównałabym do piernika z dodatkiem owoców, ja dodałam gruszki, ale mogą być również jabłka. Należy do ciast delikatnych i puszystych, co z pewnoscią jest jego zaletą.
Polecam serdecznie, ponieważ ciasto robi się bardzo szybko, jest bezproblemowe, a na dodatek smaczne...czego chcieć więcej...



Ciasto salceson
(na dużą blaszkę, ja piekłam z połowy podanych składników na blaszce 27x27cm)
  • 5 jaj 
  • 1 1/2 szklanki cukru (można dodać troszkę mniej)
  • 1 1/2  szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao (jak ktoś lubi mocno kakaowe można dodać więcej)
  • 6 jabłek lub gruszek (pokrojonych w kosteczkę)
Jajka ubić z cukrem (tak jak na biszkopt). Gdy masa będzie ubita dodać olej i dalej ubijać na małych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę,  proszek, sodę, kakao i cynamonem, wszystko dobrze połączyć, dalej ubijając. Dodać pokrojone w kostkę owoce i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec 30-35 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. 

Po wyjęciu, wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.


Smacznego :-)


16 komentarzy:

  1. Chyba jedyny salceson, po który bym sięgnęła;) hi.. Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, pyszne, jesienne... Uwielbiam takie ciasta. My "salcesonem" nazywamy troche inny deser (kakaowa masa owinieta waflem tortowym), ale ta wersja tez mi sie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto, ostastio moja siostra robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pytanie jaka forma do pieczenia była?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj taki salceson to bym zjadła...przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim za miłe słowa :-)

    NaStole- ja zrobiłam z połowy składników i piekłam w blaszce 27 na 27 cm. Już umieszczam to w tekście, by nie było wątpliwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta nazwa jest zabójcza ale trafna:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  8. znam to ciacho:) i w ten weekend go robilam nawet:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, gruszki i jabłka trzeba jeść póki są! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne to ciasto. Też je kiedys robiłam. Smaczne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagna
    Super jest to ciasto! Ja jeszcze do niego dodaję pokruszona garść orzechów włoskich.Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. PYSZNE CIASTO MOJE ULUBIONE NR.1 PIECZEMY NA OKRĄGŁO.

    OdpowiedzUsuń
  13. ULUBIONE CIASTO MOJEGO MĘŻA

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznyyy, i meega slodkii, nastepnym razem, pol szklanki cukru sobie daruje:P

    OdpowiedzUsuń
  15. ciasto wyszło przepyszne :) dałam szklankę cukru i szklankę oleju i wyszlo idealne :))))

    OdpowiedzUsuń
  16. 35 min to za mało.
    Ciasto surowe na maxa w środku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...