Źródło: Kuchnia, nr 7/2011, str.45 z moimi zmianami.
Składniki:Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
- 1 duża marchewka starta na tarku
- 2 ząbki czosnku
- 800 g pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- garść listków bazylii (posiekać)
- sól i pieprz do smaku
Nadzienie szpianakowe
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- 3 kiełbaski pokrojone w kostkę (ja dałam czosnkowe, ale mogą być białe, albo inne)
- 1 ząbek czosnku
- 600 g młodego szpinaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- trochę świeżo startej gałki muszkatułowej
- sól i pieprz
Dodatkowo
- ok 9 płatów lazanii (zależne od wielkości naczynia)
- oliwa do formy
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 250 g startej mozzarelli
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Płaty lazanii przygotowane wg przepisu na opakowaniu smarujemy, lub delikatnie spryskujemy oliwą. Na dnie przygotowanego naczynia wykładamy trochę sosu pomidorowego, układamy płaty lazanii, szpinaku, sosu pomidorowego, parmezanu. Układamy 2 warstwę w takiej samej kolejności, na wierzchu układamy makaron, posypujemy resztą parmezanu wymieszanego z mozzarellą. Pieczemy przez 40 min.
Smacznego :-)
Bardzo fajna alternatywa:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lazanie, a ta wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDawno nie jedliśmy lasagne, a Twoja wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń