sobota, 2 lipca 2011

Lazania ze szpinakiem, pomidorami i kiełbasą

Jak dla mnie idealne połączenie, które nie tylko jest pyszne, ale tworzy piękne kolory. Z pewnością ta wyśmienita lazania częściej zagości na naszym stole. Polecam serdeczne :-)

Źródło: Kuchnia, nr 7/2011, str.45 z moimi zmianami.
Składniki:


Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 duża marchewka starta na tarku
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 g pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • garść listków bazylii (posiekać)
  • sól i pieprz do smaku
W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy przez 4 min. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy 5 min. Wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok 30 min, dodajemy natkę i bazylię, gotujemy jeszcze przez 5 min, gdyby sos był za gęsty możemy dolać trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.


Nadzienie szpianakowe
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  •  3 kiełbaski pokrojone w kostkę (ja dałam czosnkowe, ale mogą być białe, albo inne)
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 g młodego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • trochę świeżo startej gałki muszkatułowej
  • sól i pieprz
Szpinak myjemy, następnie blanszujemy przez minutę, przelewamy zimną wodą i dokładnie odciskamy, możemy go delikatnie pokroić.Na patelnię wrzucamy boczek, minutkę smażymy, dodajemy kiełbasę, smażymy aż się zarumieni, dodajemy czosnek smażymy minutę. Wrzucamy szpinak, doprawiamy gałką, solą i pieprzem.

Dodatkowo
  • ok 9 płatów lazanii (zależne od wielkości naczynia)
  • oliwa do formy
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 250 g startej mozzarelli
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Płaty lazanii przygotowane wg przepisu na opakowaniu smarujemy, lub delikatnie spryskujemy oliwą. Na dnie przygotowanego naczynia wykładamy trochę sosu pomidorowego, układamy płaty lazanii, szpinaku, sosu pomidorowego, parmezanu. Układamy 2 warstwę w takiej samej kolejności, na wierzchu układamy makaron, posypujemy resztą parmezanu wymieszanego z mozzarellą. Pieczemy przez 40 min.



Smacznego :-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam lazanie, a ta wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jedliśmy lasagne, a Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...