poniedziałek, 4 lipca 2011

Chleb z sokiem pomidorowym

Pyszny chlebek, o bardzo ciekawym kolorze, oczywiście zawdzięcza to sokowi pomidorowemu. Długo trzyma się świeży. Niebo w gębie, szczególnie, gdy jest jeszcze troszkę ciepły i ma chrupiąca skórkę. Przepis zanleziony w magazynie Lawndowy Dom, a autorką jest Agnieszka . Polecam wszystkim wielbicielom domowego chleba.



Składniki:
  • 200 g zakwasu żytniego 150% uwodnienia (dokarmiony 12 godz. wcześniej)
  • 60 ml ciepłej wody
  • 200 ml soku pomidorowego o temp. pokojowej
  • 270 g mąki chlebowej
  • 120 g mąki białej orkiszowej (u mnie typ 630)
  • 3,5 g (1 łyżeczka) drożdży inatant
  • 5 g soli (1 1/2 łyżeczki)
Wykonanie,
Zakwas rozprowadzić w wodzie i soku pomidorowym. Mąki mieszamy z solą, drożdżami i cukrem. Wlewamy do mąki płynne składniki, wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie, ale dość luźne. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 60-70 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wykładamy na stolnice posypanej mąką, formujemy szybko bochenek, ale nie podsypujemy bardzo dużo mąki, bo ciasto będzie bardzo zwarte i suche. Wkładamy do koszyczka do wyrastania. Pozostawiamy na ok 60 min, aż ciasto podwoi  swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 240ºC, jak mamy  kamień to z kamieniem, i z płytką wypełnioną wodą, na nagrzany kamień lub blachę wykładamy chleb, możemy naciąć, spryskujemy go wodą(delikatnie). Pieczemy 10 min w temp 240ºC, potem zmniejszamy do 220ºC jeszcze pieczcemy 10 min, a na samym końcu pieczemy przez 10 -12 min w temp 200ºC. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. Widziałam przepis na ten chleb, a teraz już jestem pewna, że muszę go upiec. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny bochenek. zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. widziałam ten chlebek, pięknie Ci wyszedł
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Musimy wreszcie upiec taki chleb!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam taki chlebek i rzeczywiście jest rewelacyjny, pięknie Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. spotkałam się z nim.
    ale nie piekłam. ma bardzo interesujący smak ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...