Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego 150% uwodnienia (dokarmiony 12 godz. wcześniej)
- 60 ml ciepłej wody
- 200 ml soku pomidorowego o temp. pokojowej
- 270 g mąki chlebowej
- 120 g mąki białej orkiszowej (u mnie typ 630)
- 3,5 g (1 łyżeczka) drożdży inatant
- 5 g soli (1 1/2 łyżeczki)
Zakwas rozprowadzić w wodzie i soku pomidorowym. Mąki mieszamy z solą, drożdżami i cukrem. Wlewamy do mąki płynne składniki, wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie, ale dość luźne. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 60-70 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wykładamy na stolnice posypanej mąką, formujemy szybko bochenek, ale nie podsypujemy bardzo dużo mąki, bo ciasto będzie bardzo zwarte i suche. Wkładamy do koszyczka do wyrastania. Pozostawiamy na ok 60 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 240ºC, jak mamy kamień to z kamieniem, i z płytką wypełnioną wodą, na nagrzany kamień lub blachę wykładamy chleb, możemy naciąć, spryskujemy go wodą(delikatnie). Pieczemy 10 min w temp 240ºC, potem zmniejszamy do 220ºC jeszcze pieczcemy 10 min, a na samym końcu pieczemy przez 10 -12 min w temp 200ºC. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego :-)
Widziałam przepis na ten chleb, a teraz już jestem pewna, że muszę go upiec. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek. zapisuję przepis
OdpowiedzUsuńwidziałam ten chlebek, pięknie Ci wyszedł
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Piękny! Musimy wreszcie upiec taki chleb!
OdpowiedzUsuńśliczny chlebek:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam taki chlebek i rzeczywiście jest rewelacyjny, pięknie Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńspotkałam się z nim.
OdpowiedzUsuńale nie piekłam. ma bardzo interesujący smak ;]