Źródło, Aktuell fur die Frau, 1/2010 z moimi zmianami
Składniki :- 200 g białej czekolady
- 350 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki cukru pudru
- niepełne 1/2 łyżeczki soli
- 150 g miękkiego masła
- 500 g truskawek
- do dekoracji trochę startej białej czekolady, albo posypki czekoladowej
Połamać czekoladę na kostki i wsypać do garnka, do którego również wlać śmietankę, na małym ogniu mieszać, aż się rozpuści czekolada ( w żadnym wypadku nie doprowadzać do wrzenia). Wychłodzić i włożyć na całą noc do lodówki.
Mąkę, cukier, sól, masło ucierać mikserem, aż wszystkie skłądniki połączą się. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 30 min. Przygotować formę do tarty (u mnie 23 cm), wysmarować ją delikatnie masłem. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować ciasto trochę większe od średnicy tortownicy. (ja tylko trochę rozpłaszczyłam w foli spożywczej i położyłam na dno tortownicy, rozciągając ciasto wykleiłam całą formę). Nakłuć widelcem w kilku miejscach ciasto, by w czasie pieczenia nie powsały pęcherzyki powietrza. Piec ok 20-25 min, aż się zarumieni. Wystudzić.
Na drugi dzień, umyć, obrać truskawki, ewentualnie przekroić na pół jak będą za duże. Wyjąć z lodówki śmietanę czekoladową, ubić mikserem na gładka masę. Wyłożyć 1 łyżkę kremu na ciasto, rozsmarować, wyłożyć truskawki, zostawiając ich troszkę do dekoracji. Wyłożyć krem, równo rozsmarować, udekorować tartę.
Smacznego :-)
śliczna tarta i baaaardzo smakowita:)
OdpowiedzUsuńahh jak pysznie wygląda :) szkoda, że nie można zjeść tego przez monitor! :D Wszystko, w czym jest biała czekolada, smakuje dla mnie wybornie.
OdpowiedzUsuńkocham ten krem! a co do truskawek, to jakoś za szybko leci ten ich sezon..
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, ale czy ten krem nie jest okropnie słodki? Pytam bo sama bała czekolada dla mnie jest jednak ciut za słodka. Z tego względu i z innych wymienionych u mnie do tarty z truskawkami dodałam lemon curd z mascarpone, bałam się, że z białą czekoladą będzie za słodko.
OdpowiedzUsuńI zgadzam się z przedpiśczynią, foch na ten sezon na truskawki. Tym bardziej, że ceny czereśni na Kleparzu dobijają (12-14 zł za kilo!).
Jak dla mnie nie jest bardzo słodki, ale to oczywiście kwestia gustu, słodycz jest trochę złamana przez truskawki, dodają świeżości i lekkości, a ciasto również nie należy do bardzo słodkich. Moim zdaniem jak martwisz się, że będzie za słodkie, to możesz dać trochę mniej czekolady np 100 g., i spróbować, a ewentualnie później dodać kolejne 50 g. Ja również nie jestem zwolennikiem przesłodzonych ciast, ale to mi bardzo smakuje :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwwwwielbiam takie tarty!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco ! Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPyszności! Z chęcią skusiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek Twojej pysznej tarty :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/
Niebieska Pistacjo - proszę ;D
OdpowiedzUsuńŚliczna i niezwykle apetyczna! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńnie mogę się napatrzeć!
OdpowiedzUsuń