czwartek, 23 czerwca 2011

Tarta z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne ciasto z truskawkami, a połączenie śmietanki z białą czekoladą jest po prostu niebiańskie. W związku z tym, iż truskawki się już kończą trzeba korzystać z każdej okazji, by móc zapamiętać ich smak, aż do przyszłego sezonu. By te chwile trwały dłużej ;-D

Źródło, Aktuell fur die Frau, 1/2010 z moimi zmianami
Składniki :
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • niepełne 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 500 g truskawek
  • do dekoracji trochę startej białej czekolady, albo posypki czekoladowej
Wykonanie
Połamać czekoladę na kostki i wsypać do garnka, do którego również wlać śmietankę, na małym ogniu mieszać, aż się rozpuści czekolada ( w żadnym wypadku nie doprowadzać do wrzenia). Wychłodzić i włożyć na całą noc do lodówki.
Mąkę, cukier, sól, masło ucierać mikserem, aż wszystkie skłądniki połączą się. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 30 min. Przygotować formę do tarty (u mnie 23 cm), wysmarować ją delikatnie masłem. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować ciasto trochę większe od średnicy tortownicy. (ja tylko trochę rozpłaszczyłam w foli spożywczej i położyłam na dno tortownicy, rozciągając ciasto wykleiłam całą formę). Nakłuć widelcem w kilku miejscach ciasto, by w czasie pieczenia nie powsały pęcherzyki powietrza. Piec ok 20-25 min, aż się zarumieni. Wystudzić.
Na drugi dzień, umyć, obrać truskawki, ewentualnie przekroić na pół jak będą za duże. Wyjąć z lodówki śmietanę czekoladową, ubić mikserem na gładka masę. Wyłożyć 1 łyżkę kremu na ciasto, rozsmarować, wyłożyć truskawki, zostawiając ich troszkę do dekoracji. Wyłożyć krem, równo rozsmarować, udekorować tartę.
Smacznego :-)

13 komentarzy:

  1. śliczna tarta i baaaardzo smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ahh jak pysznie wygląda :) szkoda, że nie można zjeść tego przez monitor! :D Wszystko, w czym jest biała czekolada, smakuje dla mnie wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham ten krem! a co do truskawek, to jakoś za szybko leci ten ich sezon..

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie, ale czy ten krem nie jest okropnie słodki? Pytam bo sama bała czekolada dla mnie jest jednak ciut za słodka. Z tego względu i z innych wymienionych u mnie do tarty z truskawkami dodałam lemon curd z mascarpone, bałam się, że z białą czekoladą będzie za słodko.
    I zgadzam się z przedpiśczynią, foch na ten sezon na truskawki. Tym bardziej, że ceny czereśni na Kleparzu dobijają (12-14 zł za kilo!).

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie nie jest bardzo słodki, ale to oczywiście kwestia gustu, słodycz jest trochę złamana przez truskawki, dodają świeżości i lekkości, a ciasto również nie należy do bardzo słodkich. Moim zdaniem jak martwisz się, że będzie za słodkie, to możesz dać trochę mniej czekolady np 100 g., i spróbować, a ewentualnie później dodać kolejne 50 g. Ja również nie jestem zwolennikiem przesłodzonych ciast, ale to mi bardzo smakuje :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo kusząco ! Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Z chęcią skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę kawałek Twojej pysznej tarty :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Niebieska Pistacjo - proszę ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczna i niezwykle apetyczna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...