Składniki:
- 15 pieczarek (dużych)
- 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
- 15 dkg sera mozzarella
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól i pierz do smaku
- oliwa z oliwek (może być olej słonecznikowy)
Pieczarki obrać, usunąć nóżki, by zostały same kapelusze. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę (można zmiażdżyć w moździerzu), i wrzucić na rozgrzaną oliwę (1łyżka), gdy cebulą się zeszkli, można dodać pokrojone nóżki pieczarek, (ja nie dałam)wrzucić mięso, chwilę smażyć (około 2 min), posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć mięso do miski, gdy będzie zimne ( może być również letnie) wbić jajko i wymieszać. Łyżeczką nakładać mięso do kapeluszy pieczarek, delikatnie przyciskając. Mozzarellę zetrzeć na tarce (grube oczka), posypać mięso.
Zapiekać 20-25 min w temperaturze 180°
Można udekorować szczypiorkiem.
SMACZNEGO :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję :-)