piątek, 20 stycznia 2012

Ricotta hotcakes

Dzisiaj polecam Wam przepis na przepyszne placuszki. Są tak delikatne, że zanurzając się w nich ma się wrażenie jakby to był obłoczek. Idealne na śniadanie, ale także na smaczny deser. Można serwować z cukrem pudrem, syropem, ulubioną konfiturą czy musem. Polecam, gdyż są warte wypróbowania :-)


Ricotta hotcakes

  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
Serek ricotta połączyć z cukrem, żółtkami i mlekiem za pomocą łyżki lub miksera. Dodać  olej i następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę dobrze połączyć. Białka ubić ze szczyptą soli. Przełożyć i delikatnie wymieszać z masą. Piec na patelni z niewielką ilością oleju.

9 komentarzy:

  1. Wygladaja po prostu przepysznie! Juz wiem, co zrobie na deser w przyszlym tygodniu... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Oj, ale każda dieta kiedyś się kończy ;-)

      Usuń
    2. ja wiem, ale moja ciągle ulega zachwianiu:p

      Usuń
    3. Jak to w życiu. Ja tam nie umiałabym stosować żadnej diety, nie wytrzymałabym ;P

      Usuń
  3. Są pyszne ,mniam :) Robiłam je i przypomniałaś mi,jakie są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie placuszki to z delikatnym dżemem muszą być rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...