niedziela, 8 stycznia 2012

Piernik staropolski

Dzisiaj prezentuję kolejny zaległy przepis na piernik staropolski. Piernik wynagrodził długie tygodnie oczekiwania, które ciasto musi spędzić kilka tygodni w lodówce. Piernik wyszedł dość wysoki, co zarówno jest jego wadą, jak i zaletą. Zaletą jest z pewnością to, iż góruje nad wszystkimi innymi wypiekami, co z pewnością dodaje mu uroku. Przy okazji tego piernika dałam się "złapać" i kupiłam przyprawę, która nie miała w sobie więcej mąki pszennej niż korzennych składników.  Co utwierdziło mnie w przekonaniu, iż trzeba dokładnie czytać skład przed zakupem.
Polecam serdecznie , ja z pewnością upiekę go na kolejne święta. 


Piernik staropolski
  • 1/2 kg miodu
  • 2 szklanki cukru (dałam ponad 1 szklankę cukru trzcinowego)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 80-120 g przyprawy do piernika (dobrej gatunkowo)
Do garnka najlepiej o grubym dnie dać cukier, miód i masło i podgrzewać stopniowo niemal do wrzenia, dobrze wymieszać i ostudzić.

Do chłodniej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, przyprawę do piernika i sól. Ciasto dobrze wyrobić. Gotowe ciasto (które jest dość luźne, ale zgęstnieje po określonym czasie) przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ścierką i włożyć do lodówki na 5-6 tygodni.

Po 5-6 tygodniach należy wyciągnąć ciasto z lodówki  i podzielić na trzy  równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Piec w temperaturze  160 - 180ºC przez około 15 - 20 min. Blaty wystudzić.

Przekładać blaty ciepłymi powidłami, przykryć papierem do pieczenia i równo obciążyć,  zostawić 3-4 dni do skruszania. Po tym czasie polać polewą czekoladowa lub lukrem.

Smacznego :-)

12 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda. Już tęsknię za piernikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, aj ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję wszystkim za miłe słowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie u Ciebie wygląda! Pyszny prawda ? U mnie na pewno za rok znowu będzie.
    Wspaniały jest, tak pachnie i smakuje :)
    PozdrawiamCię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko - o tak jest pyszny i u mnie również za rok zagości na świątecznym stole. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam niesamowitą ochotę na taki piernik w te święta, ale niestety nie zdążyłam! Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszka - Bardzo Ci dziękuję i mam nadzieję, że na następne święta uda Ci się go upiec, bo warto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjnie wygląda ten piernik :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kermeet - Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. świetnie wygląda, aż mi zapachniało świętami! za kilka dni zabiorę się za zrobienie ciasta, do świat juz coraz bliżej! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...