poniedziałek, 9 stycznia 2012

Ciasteczka kokosowe z oczkiem

Ciasteczka mojego dzieciństwa. Bardzo dobrze pamiętam jak wrzucałam kulki do wody, a potem palcem robiłam dziurki, świetna i niezapomniana zabawa. Bardzo lubię te ciasteczka, są proste i smaczne w przygotowaniu. Może niektórych odstraszać smalec, jednak moim zdaniem dzięki niemu ciasteczka zyskują na smaku. Polecam serdecznie :-)


Ciasteczka kokosowe z oczkiem
(ze zbiorów rodzinnych)
  • 125 g smalcu
  • 80 g margaryny lub masła
  • 140-160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam domowego)
  • 300 g mąki + mąka do pracy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do obtaczania
  • marmolada lub bardzo gęsty dżem (ja dałam gęste powidła śliwkowe)
Smalec i masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym jajku dalej ucierać. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Włożyć na 2 godz do lodówki. Można pominąć leżakowanie w lodówce, gdy ciasto będzie na tyle gęste, że będzie można formować kulki.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podsypać balat lekko mąką i oderwać kawałek ciasta, uformować wałek. Następnie pociąć wałek na równe małe kawałeczki i z każdego kawałeczka utworzyć kulkę (nie za duża, im mniejsza tym zgrabniejsze ciasteczko). 

Przygotować dwie miseczki jedną z wodą, a drugą  z wiórkami kokosowymi. Każdą kulkę maczać w wodzie, następnie obtaczać we wiórkach kokosowych. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, ponieważ ciasteczka rosną w czasie pieczenia. W każdej kulce za pomocą palca, na środku zrobić dołek, który należy wypełnić marmolada lub dżemem, za pomocą łyżeczki lub szprycy.

Piec w temperaturze 180 - 190 ºC przez około 12 -15 min do zarumienienia. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnym pudełku.

Smacznego :-) 


14 komentarzy:

  1. Piękne ciasteczka ze ślicznym oczkiem. Kokosowe kocham:)
    Pozdrawiam na miły dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają niesamowicie!!

    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. te ciasteczka to dopiero uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię podobne, ale bez smalcu:) i też są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marysiu, piękne i bardzo apetyczne te ciasteczka. Nie wiem czy teraz bym się skusiła na ten smalec, ale pamiętam jak byłam dzieckiem moja Babcia często robiła ciasteczka ze skwarkami i były pyszne. Niestety w porę nie zainteresowałam się tym przepisem, no a teraz to już niestety jest za późno.
    Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję Wam za tak miłe komentarze :-)

    Gosiu wg mnie ciasteczka są pyszne i ja w nich nie wyczuwam smaku smalcu. Blackdiamondin pisała, że robi podobne, ale bez smalcu, więc pewnie można zamienić na masło lub margarynę, ale u nas w domu zawsze się je robi na smalcu. Co do ciasteczek ze skwarkami to mam jeden przepis na ciasteczka z maszynki, ale ja ich nie piekę, bo nie mam świeżych, dobrej jakości, skwarków. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marysiu, to jest właśnie ciekawe że w smaku tych skwarek też nie było czuć. Uśmiechnę się do Ciebie o ten przepis jak tylko będę miała skwarki. Co prawda maszynki nie posiadam, ale pewnie da się je uformować w kulki a potem spłaszczyć. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zgrabne ciasteczka. pewnie ręka sama siega po kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolne pyszne wypieki :) Cudne malenkie ciasteczka!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu - Z chęcią Cię poczęstuję tym przepisem :-)

    Kaś - Dziękuję, o tak i to jest moja zguba :-)

    Agnieszka - Dziękuję ciasteczka są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. robię z Kasią najczęściej... powiedz mi proszę, co robisz, że Ci się dżem nie rozlewa? (bo mi się wciąż rozlewa z dziurki na ciastka, przez co nie nadają się do fotografowania:( czy to dlatego, że używam domowego dżemiku?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem rozlewa się, gdy jest za rzadki i nie ma znaczenia czy jest własnej roboty czy kupiony. Powinien mieć konsystencję marmolady. Ja użyłam bardzo gęstych powideł śliwkowych. Pozdrawiam cieplutko i trzymam kciuki za kolejny wypiek.

      Usuń
    2. hmm powidła mówisz? ok spróbuję, dzięki za radę:):*

      Usuń

Dziękuję :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...