Rabarbar zawładnął moją kuchnią :-) Uwielbiam zestawiać jego kwaśność z czymś słodkim. Ten sernik, który nie ma w sobie ani grama sera, jest bardzo delikatny i kremowy, słodkość sera jest złamana przez kwaskowaty mus rabarbarowy. Moim zdaniem jest to bardzo smaczne połączanie, a przy pomocy śmietany można stworzyć pyszny torcik. Przepis gorąco Wam polecam, gdyż sezon rabarbarowy wciąż trwa, więc dobrze go wykorzystajmy :-)
Sernik bez sera z rabarbarem
Ciasto kruche
- 225 g mąki
- 100 g cukru (ja dałam 50g)
- 1oo g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa
- 800 g kwaśnej śmietany (ja dałam bocheńską gęstą)
- 200 g jogurtu
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jaj
- 1 1/2 budyniu waniliowego bez cukru
- szczypta soli
Mus rabarbarowy
- 500 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 250 ml soku jabłkowego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 125 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykleić dno tortownicy (26 cm z wysokim brzegiem co najmniej 6,5 cm, gdy takiej nie macie to zalecam większą tortownicę 28 cm,), jak i rand na wysokość 5 cm (jeżeli zabrakłoby Wam ciasta, by wykleić brzeg tortownicy na taką wysokość, to nie martwcie się 3 cm też wystarczą, a resztę uzupełni masa serowa.)
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Śmietanę połączyć z jogurtem i cukrem. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka wlać do czystej miski, a żółtka wybić do jogurtu. Na samym końcu dodać budyń w proszku (następnym razem dodam 1 budyń plus 1 łyżka mąki ziemniaczanej) i chwilę miksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć masę śmietanową z ubitymi białkami. Wylać masę do tortownicy wyklejonej kruchym ciastem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 15 min nożem naciąć masę serową 1 cm od brzegu tortownicy. Piec jeszcze przez 35-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze 20 min w lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać sernika na zbyt gwałtowne zmiany temperatury. Po tym czasie wyciągnąć i postawić do wystudzenia.
Przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem, dusić na małym ogniu, aż do momentu gdy rabarbar będzie miękki. Następnie w 250 ml soku rozpuścić budyń. Wlać do rabarbaru i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 1 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i wyłożyć za pomocą łyżki na przestudzony sernik. Gdy masa przestygnie można udekorować śmietanką ubitą z cukrem.
Smacznego :-)
sernik bez sera smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńa dodatek rabarbaru i wersja w tortownicy tworzy z niego niezły tort! bardzo pomysłowo.
O tak właśnie smakuje :-)
UsuńŚwietny pomysł! Na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam, ciasto jest pyszne :-)
Usuńale musi smakować!! :) przepis warty zapamiętania
OdpowiedzUsuńJest smaczne zarówno w dzień pieczenia, jak i na drugi dzień :-)
UsuńWygląda pysznie i pięknie! Bardzo smakowite połączenie smaków;)
OdpowiedzUsuńSernik bez sera? Pierwszy raz to widzę! Dzięki za przepis. Tort wygląda imponująco, pięknie i smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Dziękuję, ja już słyszałam i próbowałam u mojej mamy. ten przepis też jest warty wypróbowania :-)
Usuńbardzo ciekawy pomysł, musi być naprawdę kremowy i rozpływający się w ustach :)
OdpowiedzUsuńTak sernik jest kremowy, a kwaśność rabarbaru dodaje mu charakteru :-)
UsuńŚwietny pomysł! Muszę kiedyś przetestować. Robiłam sernik z rabarbarem,ale tez i z serem ;)Taki bez sera to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Majanko polecam, nam bardzo posmakował. Dzięki masie rabarbarowej jest orzeźwiający :-) Pozdrawiam
UsuńWygląda niesamowicie kusząco! Przepiękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się że serniczek zwrócił Twoją uwagę :-)
UsuńAlez on jest dekoracyjny!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:****