Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny smaczny przepis na pieczywko. Tym razem jest to chlebek wiejski polski. Smaczny, neutralny w smaku, więc można komponować z wszelakimi dodatkami od słodkich po kwaśne. Polecam :-)
Za przepis dziękuję Gosi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne :-)
Chleb wiejski polski
Zaczyn :
- 30 g zakwasu żytniego
- 175 g letniej wody
- 175 g mąki żytniej (Typ 720)
Wieczorem wszystkie składniki
na zaczyn dokładnie połączyć, powinna powstać gęsta pasta. Przykryć i
odstawić na 8 -12 godzin.(Ważne! Zaczyn powinien podwoić swoją objętość)
Cisto właściwe
- cały zaczyn
- 325 g ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1 i 3/4 łyżeczki soli
Zaczyn wlać
do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać
przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.(Jeśli ciasto będzie miało bardzo rzadką konsystencje, to należy nieco zwiększyć ilość mąki)
Następnie miskę spryskać oliwą, uformowaną z ciasta kulę włożyć do miski,
przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( na ok 2-3 godz) W połowie wyrastania złożyć ciasto.
Po tym czasie z ciasta
uformować bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godz, w zależności o temperatury i mocy zakwasu.
Piekarnik nagrzać do 230°C. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Wyrośnięty
bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub na gorący kamień, szybko naciąć i piec przez około 40
minut, aż się pięknie przyrumieni.
Smacznego :-)
Dodaję do akcji:
Piękny ten chlebek! Idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrówki!
O tak idealny i na śniadanko i na kolację :-)
UsuńRewelacyjny chleb i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo się ciesz, że się spodobał :-)
UsuńA ja jeszcze śniadania nie jadłam ... zestaw idealny, pachnący chleb i ser :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że tu same fajne przepisy, za pewnością będę zaglądać po inspiracje.
Zgadzam się, zdjęcia piękne.
Pozdrawiam ♥ Pati
Bardzo się cieszę, ze Ci się tu podoba i oczywiście będzie mi bardzo miło Cię gościć :-)A chlebek polecam :-)
UsuńŚwietne ujęcie chleba na zdjęciu. Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńGratuluję talentu do wypieku tak wspaniałego pieczywa!
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
Och dziękuję :-) A co do talentu, nie wiem czy talent, wszystkiego można się nauczyć. U mnie już tylko gości chleb z domowej piekarni, od kiedy złapałam bakcyla, to już nie kupuję pieczywa.
UsuńDostane kromeczke na drugie sniadanie? :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się śmiało ;-)
UsuńWygląda wspaniale Pyszny i piękny chleb!
OdpowiedzUsuńZapraszam do dołączenia tego chlebka do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika:) Zasady na Durszlaku. W akcji biorą udział także przepisy archiwalne z tego roku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapoznam się z zasadami, jeżeli tylko się okaże że spełniam warunki, to na pewno dołączę.
UsuńCudowny chleb! Takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie:)
Dziękuję i cieszę się że się podoba :-)
UsuńSmakowity ten chlebek :) nie ma to jak domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńO tak nie ma to jak domowe pieczywko :-)
Usuńfajny chlebuś, ma cudowny miąższ:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak miąższ sprężysty i z dziurkami :-)
UsuńZakwas żytni czy pszenny, bo to ogromna różnica :))
OdpowiedzUsuńCo prawda w przepisie oryginalnym nie było dopisane jaki, to bez wątpienia był to zakwas żytni i takiego użyłam. Zakwas pszenny nie ma długiej żywotności. I raczej przygotowuje się go bezpośrednio przed użyciem. Ale już dopisałam w przepisie. Bardzo dziękuję za tę uwagę :-)
UsuńPiękne zdjęcia! Uwielbiam domowe pieczywo, tylko szkoda, że nie mam czasu, żeby je robić :( Przepis na pewno wypróbuję, jak tylko nadejdzie weekend bez obowiązków :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :-) Domowe pieczywo jest niezastąpione. Jak tylko znajdziesz czas na pieczenie to polecam :-)
UsuńChleb wspaniały - kojarzy mi się z jednym z Festiwali Smaku i smalcem i ogórkiem... rozmarzyłam się ;)
OdpowiedzUsuńA ja razem z Tobą :-)
UsuńUrzekające zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMarysiu, u Ciebie kolejny pięknie upieczony i bardzo apetyczny chlebek. Nie miałam okazji jeszcze go piec, muszę koniecznie nadrobić :)
OdpowiedzUsuńKochana bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa :-) Chlebek polecam :-)
UsuńChlebek wygląda pięknie i bardzo apetycznie, ja z braku czasu kupuję gotową mieszankę w Lidlu( wystarcza na dwa bochenki), ja lubię tę ze słonecznikiem.
OdpowiedzUsuńTo tez jest jakieś rozwiązanie, chociaż ja nigdy nie próbowałam tych mieszanek. Może kiedyś uda Ci się wygospodarować chwilę i wtedy skusisz się na ten chlebek. Polecam.
Usuń