Wiosna to najpiękniejsza pora roku, wszystko kwitnie, a ogrody zapełniają się pysznymi, świeżymi warzywami. Chociaż mam malutki ogródek, to z ogromną radością wyczekuję momentu kiedy mogę coś posadzić i pielęgnować, a potem podziwiać, bądź delektować się smakiem. Dzisiaj polecam Wam pyszną, szybką sałatkę, która zawsze się sprawdza. Jej niewątpliwą zaletą jest możliwość komponowania składników według własnych upodobań. Polecam :-)
Wiosenna sałatka z jajkiem
- sałata (mogą być różne gatunki)
- pomidor
- ogórek (tym razem nie dodałam)
- rzodkiewka
- jajko (na każdą porcję jedno)
- zioła (szczypiorek, pietruszka, koperek)
- jogurt naturalny
- majonez
- sól
- pieprz
Jajka ugotować na twardo. Sałatę należy umyć i wysuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu (lub w miseczce). Pokroić pomidory, ogórki, rzodkiewkę, jajko obrać i również pokroić. Zioła poszatkować. Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie, posypać ziołami (można troszkę ziół zostawić do sosu). Przygotować sos jogurt połączyć z majonezem (ja robię w stosunku 1:1, ale jeżeli chcemy wersję bardziej fit można pominąć majonez), przyprawić solą i pieprzem wsypać zioła. Sałatkę można od razu polać sosem, bądź sos serwować w osobnej miseczce.
Smacznego :-)
Wspaniała sałatka. Lubię takie i zjadłabym sobie na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, idealna na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Uczta dla oka i... dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPomimo, że nie lubię jajka w sałatkach, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochane, sałatkę oczywiście polecam :-)
OdpowiedzUsuńsuper sałatka i pięknie wygląda nie tylko smakuje :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis