Długo się nie zastanawiałam by upiec to ciasto, jak tylko je zobaczyłam, stwierdziłam, że musi być pyszne. I nie zawiodłam się. Bardzo nam smakowało, wówczas gdy było jeszcze ciepłe i świeżutkie, ale i w następnych dniach nie straciło w smaku, a nawet zyskało dzięki maślance, specyficzną wilgotność. Wiem że niektórzy z Was unikają pieczenia ciast na maślance, ponieważ krąży pewna teoria że są to ciasta kapryśne, jednak jak się nie przekonacie to się nie dowiecie, Ja nie miałam z nim żadnego problemu. A ciasto jest bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu, z pewnością będzie pysznie komponować się z innymi owocami. Polecam :-)
Ciasto na maślance z rabarbarem
Źródło
Ciasto
Źródło
Ciasto
- 375 g mąki
- 375 g maślanki
- 225 g cukru (dałam 200g)
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400-500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 40 g płatków migdałowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 60 g śmietany
- 30 g masła
WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Rabarbar umyć i pokroić na małe 1 cm kawałki. Zasypać 2 łyżami cukru. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem, odstawić na bok. Jaja wybić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy, ubić na puszystą masę. Wlać maślankę i chwilkę (15 sek.) miksować. Następnie wsypać mąkę i na najniższych obrotach chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Wyłożyć na blaszkę (40x26) z papierem do pieczenia, równo rozsmarować, posypać rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min.
Po tym czasie posypać migdałami z cukrem i zapiekać jeszcze przez 10-15 min. W tym czasie przygotować polewę, czyli śmietankę zagotować wraz z masłem. Wylać na gorące ciasto 1 min przed końcem pieczenia.
Smacznego :-)
Ciasta na maślance są wspaniałe. Można dodać ulubione owoce i zjadać :) Wiosną i latem z każdymi owocami można je robić. Bardzo lubię i Twoje mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia:)
O tak Majanko, zgadzam się w 100% i tak jak już pisałam na pewno upiekę z innymi owocami. Dziękuję.
UsuńWspaniale wygląda! No i ten rabarbar...
OdpowiedzUsuńDziękuję, o tak rabarbar wciąga, jest jak uzależnienie
UsuńCiasta na maślance uwielbiam. A jeszcze jak mają w środku owoce to już niebo;)
OdpowiedzUsuńTeż się pod tym podpisuję :-)
Usuńnie jestem fanem produktów okołomlecznych, szkoda, bo ładnie wygląda...
UsuńOsobiście uważam, że są to ciasta kapryśne i lubujące się zakalcować ale za to jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda cudownie i jeszcze te płatki migdałowe, pysznie :)
Tak. Mnie na szczęście się udało. Moim zdaniem warto zaryzykować i upiec :-)
Usuńbo te maślankowe ciasta są najlepsze na swiecie:) i zawsze wychodzą:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHehe :-) Ja wiem, ze masz świetną rękę do ciast, więc z pod Twoich na pewno zawsze wyjdą pyszne :-)
UsuńPrzepiękne! Kusi na całego! Pycha!
OdpowiedzUsuńTo może się skusisz....
UsuńA maślankowe i jogurtowe bardzo lubię :) No i w dodatku to jedyne chyba z ucierańców które u mnie nie kończą się zakalcem
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię :-) Och co Ty mówisz, ja widziałam tyle cudów na Twoim blogu, więc wiem, że masz talent do pieczenia :-)
Usuńwszystko co z rabarbarem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie nie muszę Cię przekonywać :-)
UsuńWygląda przepysznie. Ta posypka jest obłędna.
OdpowiedzUsuńMam tylko prośbę: czy mogłabyś zmienić banerek akcji na ten bezpośrednio ode mnie, żeby wpis znalazł się u mnie na blogu w podsumowaniu? Banerek do pobrania tu: banerek.
Dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję :-) Banerek już zmieniłam :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń