Dzisiaj prezentuję szybki, bezproblemowy przepis na piernik z pyszną polewą czekoladową. Najlepszy z kubkiem kawy lub mleka. Polecam serdecznie
Piernik wiedeński
(ze zbiorów rodzinnych)
- 250 g masła lub margaryny
- 2 duże jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 500 g mąki tortowej
- 1-2 przyprawy do piernika (po 40g)
- 2 łyżki marmolady (dałam powidła śliwkowe)
- 2 łyżeczki sody
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem, dodać jajka dalej ucierać. Dodać mąkę z przyprawą i sodą. Wszystko połączyć za pomocą miksera, na końcu dodać marmoladę. Wylać na blachę (25x36 może być większa wtedy piernik nie będzie taki wysoki). Piec 25-35 min do suchego patyczku, w 180°C. Wystudzić i polać polewą czekoladową
- 1 białko
- 3-4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 125 g masła
- 2-3 łyżki kakao
Białko ubić na sztywno z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. W tym samy czasie rozpuścić masło w rondelku i gorące wlać do białek, dalej miksować, dodać kakao. Gdy wszystko ładnie się połączy, polać piernik, równo rozsmarować.
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńPrze apetycznie go ukazałaś :))
OdpowiedzUsuńAch,pięknie wygląda ten piernik!
OdpowiedzUsuńDzięki za dołączenie do akcji, bardzo się cieszę:)
Za to kocham ten świąteczny okres! Pierniczenie na całego! I te zapachy.. Świetny ten twój pienik. :)
OdpowiedzUsuńcudne kwiatuszki! albo śnieżynki, kto co woli!
OdpowiedzUsuńpiernik marzenie
Pozdrawiam cieplutko wywąchując aromat piernikowy
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com1
fantastycznie wygląda ...a pachnie nim aż u mnie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTe kwiatuszki-chmurki na wierzchu sprawiają że ciasto wygląda bardzo lekko, świetny pomysł! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę lekkie i puszyste, upiekłam i jest to już sztandarowy wypiek w każde kolejne święta, zmodyfikowałam przepis dodając nie 2 a 6 jajek, polewa też jest świetna. Polecam i dziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuń