środa, 30 maja 2012

Sałatka wiosenna z jajkiem

Wiosna to najpiękniejsza pora roku, wszystko kwitnie, a ogrody zapełniają się pysznymi, świeżymi warzywami. Chociaż mam malutki ogródek, to z ogromną radością wyczekuję momentu kiedy mogę coś posadzić i pielęgnować, a potem podziwiać, bądź delektować się smakiem. Dzisiaj polecam Wam pyszną, szybką sałatkę, która zawsze się sprawdza. Jej niewątpliwą zaletą jest możliwość komponowania składników według  własnych upodobań. Polecam :-)


Wiosenna sałatka z jajkiem
  • sałata (mogą być różne gatunki)
  • pomidor
  • ogórek (tym razem nie dodałam)
  • rzodkiewka
  •  jajko (na każdą porcję jedno)
  • zioła (szczypiorek, pietruszka, koperek)
  • jogurt naturalny
  • majonez 
  • sól 
  • pieprz
Jajka ugotować na twardo. Sałatę należy umyć i wysuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzu (lub w miseczce). Pokroić pomidory, ogórki, rzodkiewkę, jajko obrać i również pokroić. Zioła poszatkować. Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie, posypać ziołami (można troszkę ziół zostawić do sosu). Przygotować sos jogurt połączyć z majonezem (ja robię w stosunku 1:1, ale jeżeli chcemy wersję bardziej fit można pominąć majonez), przyprawić solą i pieprzem wsypać zioła. Sałatkę można od razu polać sosem, bądź sos serwować w osobnej miseczce.


Smacznego :-)

poniedziałek, 28 maja 2012

Sernik bez sera z rabarbarem

Rabarbar zawładnął moją kuchnią :-) Uwielbiam zestawiać jego kwaśność z czymś słodkim. Ten sernik, który nie ma w sobie ani grama sera, jest bardzo delikatny i kremowy, słodkość sera jest złamana przez kwaskowaty mus rabarbarowy. Moim zdaniem jest to bardzo smaczne połączanie, a przy pomocy śmietany można stworzyć pyszny torcik. Przepis gorąco Wam polecam, gdyż sezon rabarbarowy wciąż trwa, więc dobrze go wykorzystajmy :-)



Sernik bez sera z rabarbarem

Ciasto kruche
  • 225 g mąki
  • 100 g cukru (ja dałam 50g)
  • 1oo g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Masa
  • 800 g kwaśnej śmietany (ja dałam bocheńską gęstą)
  • 200 g jogurtu 
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 jaj
  • 1 1/2 budyniu waniliowego bez cukru 
  • szczypta soli
Mus rabarbarowy
  •  500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
 Dodatkowo
  • 125 g śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć na 30 min do lodówki. Po tym czasie wykleić dno tortownicy (26 cm z wysokim brzegiem co najmniej 6,5 cm, gdy takiej nie macie to zalecam większą tortownicę 28 cm,),  jak i rand na wysokość 5 cm (jeżeli zabrakłoby Wam ciasta, by wykleić brzeg tortownicy na taką wysokość, to nie martwcie się 3 cm też wystarczą, a resztę uzupełni masa serowa.)

Piekarnik nagrzać do 175°C.

Śmietanę połączyć z jogurtem i cukrem. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka wlać do czystej miski, a żółtka wybić do jogurtu. Na samym końcu dodać budyń w proszku (następnym razem dodam 1 budyń plus 1 łyżka mąki ziemniaczanej) i chwilę miksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć masę śmietanową z ubitymi białkami. Wylać masę do tortownicy wyklejonej kruchym ciastem.

Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 15 min nożem naciąć masę serową 1 cm od brzegu tortownicy. Piec jeszcze przez 35-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze 20 min w lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać sernika na zbyt gwałtowne zmiany temperatury. Po tym czasie wyciągnąć i postawić do wystudzenia.

Przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć i pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do garnka i zasypać cukrem, dusić na małym ogniu, aż do momentu gdy rabarbar będzie miękki. Następnie w 250 ml soku rozpuścić budyń. Wlać do rabarbaru i doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 1 min. Po tym czasie zdjąć z ognia i wyłożyć za pomocą łyżki na przestudzony sernik. Gdy masa przestygnie można udekorować śmietanką ubitą z cukrem.



Smacznego :-)

czwartek, 24 maja 2012

Chleb wiejski polski

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny smaczny przepis na pieczywko. Tym razem jest to chlebek wiejski polski. Smaczny, neutralny w smaku, więc można komponować z wszelakimi dodatkami od słodkich po kwaśne. Polecam :-)

Za przepis dziękuję Gosi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne :-)


 


Chleb wiejski polski

Zaczyn :
  • 30 g zakwasu żytniego
  • 175 g  letniej wody
  • 175 g mąki żytniej (Typ 720)
Wieczorem wszystkie składniki na zaczyn dokładnie połączyć, powinna powstać gęsta pasta. Przykryć i odstawić  na 8 -12 godzin.(Ważne! Zaczyn powinien podwoić swoją objętość)


Cisto właściwe
  • cały zaczyn
  • 325 g ciepłej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
Zaczyn wlać do dużej miski, dodać wodę, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnice (lub wyrabiać mikserem około 13min) i wyrabiać przez około 15 -18 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.(Jeśli ciasto będzie miało bardzo rzadką konsystencje, to należy nieco zwiększyć ilość mąki)

Następnie miskę spryskać oliwą, uformowaną z ciasta kulę włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości ( na ok 2-3 godz) W połowie wyrastania złożyć ciasto.

Po tym czasie z ciasta uformować bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godz, w zależności o temperatury i mocy zakwasu.

Piekarnik nagrzać do 230°C. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub na gorący kamień, szybko naciąć i piec przez około 40 minut, aż się pięknie przyrumieni.

Smacznego :-) 

Dodaję do akcji:
 

wtorek, 22 maja 2012

Ciasto na maślance z rabarbarem

Długo się nie zastanawiałam by upiec to ciasto, jak tylko je zobaczyłam, stwierdziłam, że musi być pyszne. I nie zawiodłam się. Bardzo nam smakowało, wówczas gdy było jeszcze ciepłe i świeżutkie, ale i w następnych dniach nie straciło w smaku,  a nawet zyskało dzięki maślance,  specyficzną wilgotność. Wiem że niektórzy z Was unikają pieczenia ciast na maślance, ponieważ krąży pewna teoria że są to ciasta kapryśne, jednak jak się nie przekonacie to się nie dowiecie, Ja nie miałam z nim żadnego problemu. A ciasto jest bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu, z pewnością będzie pysznie komponować się z innymi owocami. Polecam :-)

 

Ciasto na maślance z rabarbarem
Źródło


Ciasto
  • 375 g mąki
  • 375 g maślanki
  • 225 g cukru (dałam 200g)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
  • 400-500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Polewa
  • 60 g śmietany
  • 30 g masła

WAŻNE! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Rabarbar umyć i pokroić na małe 1 cm kawałki. Zasypać 2 łyżami cukru. Piekarnik nagrzać do 180°C.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem, odstawić  na bok. Jaja wybić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy, ubić na puszystą masę. Wlać maślankę i chwilkę (15 sek.) miksować. Następnie wsypać mąkę i na najniższych obrotach chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Wyłożyć na blaszkę (40x26) z papierem do pieczenia, równo rozsmarować, posypać rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min.

Po tym czasie posypać migdałami z cukrem i zapiekać jeszcze przez 10-15 min. W tym czasie przygotować polewę, czyli śmietankę zagotować wraz z masłem. Wylać na gorące ciasto 1 min przed końcem pieczenia. 




Smacznego :-)


Dodaję do akcji:
 Czas na piknik 2012



środa, 16 maja 2012

Pizza ze szparagami i białym sosem

Dzisiaj polecam  Wam pizzę ze szparagami. Ciasto może nie smakuje jak tradycyjne ciasto, bardziej przypomina smak pieczywa, ale nam to nie przeszkadza. Smaczna, delikatna. Oczywiście najlepiej spożyć od razu cieplutkie prosto z pieca. Polecam :-)


Pizza ze szparagami

Ciasto na pizze
  • 250 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • płaskie pół łyżeczki soli
  • płaskie pół łyżeczki cukru
  • 150 g wody w temp pokojowej
  • oliwa z oliwek
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól, cukier, następnie dodać wodę i wymieszać drewnianą łyżką (ja pomogłam sobie ręką, a że ciasto było bardzo twarde dodałam jeszcze 3-4 łyżki wody, wówczas nabrało elastyczności, ale dalej było zwarte, lekko klejące). Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - na około 2 godz.

Po tym czasie uformować kulkę (autorka pisze że ciasto powinno być dość rzadkie, moje tylko lekko się rozchodziło na boki) i pozostawić na 30 minut i przykryć mokrą ściereczką. Przygotować sos cebulowo-ziołowy, ricottę i szparagi. I nagrzać piekarnik do 250°C.

Biały sos cebulowo-ziołowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia białą cebula pokrojona na małą kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (ja dodałam trochę więcej)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (ja dałam mieszankę estragonu, pietruszki, tymianku)
Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać czosnek, chwilę jeszcze smażyć, wlać śmietankę, chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i wymieszać.

Dodatkowo
  • 30 cieniutkich lub 20 grubszych zielonych szparagów
  • 250 g serka ricotty
  • 1/4 szklanki mieszanki posiekanych świeżych ziół ziół (dałam estragon, tymianek, pietruszkę)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotować szparagi, poobcinać twarde końcówki, obrać w razie potrzeby. Ricottę wymieszać z ziołami i przyprawić do smaku.

Blaszkę (dużą z piekarnika) wysmarować oliwą z oliwek. Włożyć ciasto na blaszkę i rozciągnąć na boki. Posmarować białym sosem. Następnie zrobić kleksy z ricotty i ułożyć szparagi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 min. Podawać ciepłe.


Smacznego :-)

Dodaję do akcji:
 

poniedziałek, 14 maja 2012

Pain de Campagne

Pain de compagne jest moim tegorocznym odkryciem. Ile razy go piekłam, trudno już zliczyć. Mogę polecić go z pełnym przekonaniem. Nie wiem dlaczego, ale mi najpiękniejsze bochenki wychodzą z całej porcji, ale piekłam już z połowy składników. Wg mnie najlepszy wtedy, gdy ciasto jest lekko rozpływające, ponieważ wtedy miąższ jest delikatnie wilgotny, sprężysty. Cieplutki i świeży ma chrupiącą skórkę, ale świeżość utrzymuje przez kilka dni, a nawet tydzień. Polecam, kto  jeszcze z Was go nie piekł musi koniecznie to nadrobić :-)

 Przepis z niezawodnej Piekarni Tatter

Pain de compagne
(2 duże bochenki, albo 3 mniejsze)
  • 400g zaczynu żytniego zakwasu (150%)
  • 1000g  pszennej maki chlebowej (Typ 750)
  • 60g maki pszennej razowej
  • 650 g wody 28C
  • 24g soli

Zakwas nakarmić wieczorem, około 10 godz przed planowanym pieczeniem.

W dużej misce wymieszać zaczyn z wodą, dodać obie mąki. Całość wymieszać, krótko wyrobić, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.

Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne, delikatnie lepkie, lekko rozpływające ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny do wyrastania,  składać ciasto co 50 minut.

Podzielić na dwie lub 3 części i z każdej uformować bochenek. Włożyć do koszyczków wysypanych mąką. Pozostawić do wyrastania na ok 2 godz.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 260°C. Wyrośnięte i nacięte bochenki piec na kamieniu lub blaszce wyłożonej papierem. Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą. Po 2 min zmniejszyć temperaturę do 240°C i piec przez 30-35 min. Gdyby Chleb za szybko się rumienił można przykryć papierem lub folią aluminiową. Wystudzić na kratce.


Smacznego :-)

niedziela, 13 maja 2012

Torcik rabarbarowy

Sezon rabarbarowy w pełni, więc musiałam skorzystać z tego dobrodziejstwa. Jestem wielbicielką wszystkich kwaśnych owoców, szczególnie  w ciastach, nie może więc na moim stole zabraknąć rabarbaru. Dziś polecam Wam bardzo smaczny, orzeźwiający, taki wiosenny, a może nawet letni torcik z masą rabarbarową, ugotowaną na likierze, przykrytą śmietanką.




Torcik rabarbarowy (tortownica 26 cm)
(przepis własny)

Biszkopt
Najlepiej dzień wcześniej należy upiec biszkopt z 3 jaj wg własnego sprawdzonego przepisu.

Masa rabarbarowa
  • 400 g rabarbaru
  • 500 ml słodkiego alkoholu (ja dodałam nalewkę jagodową własnej produkcji, ale może być również słodkie wino)
  • cukier do smaku 
  • 300 ml wody
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (gdy użyjemy z cukrem należy zredukować ilość cukru)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietan-fixy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Rabarbar należy umyć i pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, zalać alkoholem i 100 ml wody, zagotować, zmniejszyć ogień, i jeszcze przez chwilę gotować, do momentu, aż rabarbar zmięknie, posłodzić. Następnie w 200 ml wody wymieszać budyń i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się rabarbaru, intensywnie mieszając, by nie dopuścić do powstania grudek. Wystudzić (masa może być ciepła, ale nie gorąca)

Biszkopt zamknąć w  obręczy cukierniczej, wyłożyć równomiernie masę rabarbarową i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc włożyć do lodówki.

Następnego dnia ubić kremówkę. ( Można dodać śmietan-fiksy, by śmietanka była sztywniejsza, a jeżeli lubimy słodsze ciasta można dodać 2 łyżki cukru pudru.) Wyłożyć na ciasto.




Smacznego :-)


Dodaję do akcji:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...