piątek, 24 czerwca 2011

Botwinka w roli głównej

Uwielbiam botwinkę w każdej postaci, w związku z tym jak zobaczyłam ten piękny placek u Asi stwierdziłam, że nie byłabym sobą, aby nie wypróbować. Smak mi bardzo odpowiada, polecam dla wielbicieli botwinki :-)


Składniki:

Nadzienie:

  • 700 g botwinki bez buraczków 
  • 350 g sera ricotta 
  • 1 duże jajko 
  • 3 łyżki tartego Parmezanu
  • około 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  •  świeżo zmielony czarny pieprz 
Ciasto
  • 200 g mąki
  • 60 g masła roztopionego
  • 1 jajko
  • 7 g suszonych drożdży
  • sól morska
Wykonanie 
     Forma na tartę lub tortownica o średnicy 23 cm posmarowana oliwą z oliwek extra virgin (najłatwiej spryskać).Z botwinki odciąć korzonki i łodyżki. Same liście opłukać i włożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty, do miękkości, następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć (ważne, aby potem nadzienie nam się nie rozpłynęło)i posiekać na małe kawałki. Ser ricotta rozdrobnić widelcem i wymieszać z posiekaną botwinką, jajkiem, Parmezanem. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na czas przygotowania ciasta włożyć do lodówki.
    Mąkę przesiać do miski, dodać roztopione masło, dodać jajko, sól, drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (musiałam dodać wody 6 łyżek, by ciasto się ładnie połączył) Wyrabiać ciasto przez 15 min. Piekarnik nagrzać do 180ºC . Odłożyć 1/3 ciasta a resztę rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Wyłożyć nim spód i boki posmarowanej oliwą formy. Wyłożyć nadzienie. Resztę ciasta również rozwałkować i wyciąć paseczki,  które ułożyć na nadzieniu. Piec ok. 30 min. Można jeść ciepłe, albo zimne, w zależności od upodobania.



Smacznego :-)

czwartek, 23 czerwca 2011

Tarta z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne ciasto z truskawkami, a połączenie śmietanki z białą czekoladą jest po prostu niebiańskie. W związku z tym, iż truskawki się już kończą trzeba korzystać z każdej okazji, by móc zapamiętać ich smak, aż do przyszłego sezonu. By te chwile trwały dłużej ;-D

Źródło, Aktuell fur die Frau, 1/2010 z moimi zmianami
Składniki :
  • 200 g białej czekolady
  • 350 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • niepełne 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 500 g truskawek
  • do dekoracji trochę startej białej czekolady, albo posypki czekoladowej
Wykonanie
Połamać czekoladę na kostki i wsypać do garnka, do którego również wlać śmietankę, na małym ogniu mieszać, aż się rozpuści czekolada ( w żadnym wypadku nie doprowadzać do wrzenia). Wychłodzić i włożyć na całą noc do lodówki.
Mąkę, cukier, sól, masło ucierać mikserem, aż wszystkie skłądniki połączą się. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 30 min. Przygotować formę do tarty (u mnie 23 cm), wysmarować ją delikatnie masłem. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować ciasto trochę większe od średnicy tortownicy. (ja tylko trochę rozpłaszczyłam w foli spożywczej i położyłam na dno tortownicy, rozciągając ciasto wykleiłam całą formę). Nakłuć widelcem w kilku miejscach ciasto, by w czasie pieczenia nie powsały pęcherzyki powietrza. Piec ok 20-25 min, aż się zarumieni. Wystudzić.
Na drugi dzień, umyć, obrać truskawki, ewentualnie przekroić na pół jak będą za duże. Wyjąć z lodówki śmietanę czekoladową, ubić mikserem na gładka masę. Wyłożyć 1 łyżkę kremu na ciasto, rozsmarować, wyłożyć truskawki, zostawiając ich troszkę do dekoracji. Wyłożyć krem, równo rozsmarować, udekorować tartę.
Smacznego :-)

środa, 22 czerwca 2011

Truskawkowy dżem pachnący wanilią

Przepyszny dżem, powiem szczerze, że mogłabym go jeść bez niczego, nie jest za słodki a do tego jest bardzo prosty w wykonaniu, szkoda tylko, że zrobiłam taką małą ilość, a powodem oczywiście cena truskawek u mnie 7- 8 zł. Polecam :-)


Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 2 płaskie łyżki dżemixu 
  • laska wanilii
Wykonanie
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnie z dżemixem, i ziarenkami wanilii. Zagotowujemy, ewentualnie rozdrabniamy trochę owoce gdy są za duże. Dodajemy ekstrakt i cukier, gotujemy jeszcze 2 min. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcamy. Słoiki postawić na kilka minut do góry dnem.


Smacznego :-)

wtorek, 21 czerwca 2011

Zgrany duet - ananas i mięta

Będąc we wietnamskiej restauracji zamówiliśmy bardzo ciekawy napój z soku ananasowego i mięty, niestety nie zapisałam nazwy, a muszę Wam powiedzieć, iż była świetna, może kiedyś tam wrócę ^^, gdyż nie tylko napój był tam bardzo smaczny. I o to moja próba stworzenia tego smacznego i prostego napoju.
Składniki 
  • 400 ml soku z ananasa 100% 
  • 100 ml wody naturalnej niegazowanej
  • 4 łyżki zmielonej mięty
  • kostki lodu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki łączymy i już mamy gotowy soczek. Oczywiście w zależności od indywidualnych preferencji smakowych można zmieniać proporcje.

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Chleb na maślance

Chleb o zwartej konsystencji na bazie maślanki. Jedną trudnością jest umiejętność dodania odpowiedniej ilości mąki, ponieważ jest to uzależnione od struktury maślanki. 
 Źródło: B.Armbrust, Brot, z moimi zmianami.
Składniki: (na dwa bochenki)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 500 g maślanki
  • 75 g zakwasu żytniego
  • ok 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 50 g mąki żytniej (typ 2000)
  • 150 g mąki żytniej ( typ 720)
  • 15 g soli morskiej
Wykonanie
Drożdże dodać do maślanki i wymieszać, aż się rozpuszczą. (pamiętajmy by maślanka miała temperaturę pokojową, a nawet może być ciepłą). Mąki wymieszać, dodać zakwas i następnie maślankę z drożdżami, wyrabiać ciasto, pod koniec dodać sól. W razie potrzeby dodać mąki, ciasto powinno być elastyczne, może się delikatnie kleić do rąk, ale nie powinno się rozpływać. Gdy ciasto będzie miało odpowiednią strukturę, włożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-45min (zależne od temp. w domu).

Podzielić ciasto na dwa równe bochenki, składając właściwie ciasto. Tą czynność powtarzamy 2 razy w czasie 1 godz. Układamy na blaszce posypanej mąką i czekamy aż podwoją swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 210ºC, umieścić na samym dole blaszkę z wodą, dla uzyskania pary. Przed włożeniem do piekarnika naciąć szybko bochenki. Piec przez 30-40min, by chleb ładnie się zarumienił. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-)

niedziela, 19 czerwca 2011

Ciasto z rabarbarem i truskawkami pod białą pierzynką

Ciasto klasyk - połączenie rabarbaru i truskawek, a do tego delikatna pianka z białek. Ciasto proste w wykonaniu, a jakże wyborne w smaku. Dla mnie  najlepsze jeszcze ciepłe, albo chwilę podgrzane w mikrofalówce. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, ponieważ nie lubię bardzo słodkich ciast.  Polecam
Zródło; Aktuell fur die Frau, 1/2010
Składniki
  • 650 g rabarbaru
  • 650 g truskawek (plus opcjonalnie kilka truskawek do dekoracji)
Ciasto
  • 450 g mąki tortowej
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru (ja dałam 180g)
  • 1 paczka cukru wanilinowego (ja dałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)
  • szczypta soli
  • 3 jajka 
  • 5 żółtek
Pianka
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru (ja dałam 200g)
  • 1 paczka cukru wanilinowego (ja dałam 2 łyżeczeki cukru waniliowego)
  • puder cukier do posypania
Wykonanie
Rabarbar i truskawki umyć obrać i pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do temp 200ºC .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać mikserem, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wyłożyć na blachę (u mnie 40 na 26 cm), równo rozsmarować, wyłożyć równomiernie rabarbar i truskawki. Zapiekać przez 30 min.

Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze przez 20-25 min.
Smacznego :-)

piątek, 17 czerwca 2011

Tort egipski

Kolejny tort tym razem egipski. Smaczny, orzechowy z wyraźna nutą karmelu - niebo w gębie :-) Choć wg mnie dość pracochłonny, może następnym razem pójdzie mi szybciej ;-) Jednak warto się potrudzić, by potem delektować się smakiem tortu przy filiżance kawy.
Przepis znaleziony u Joanny i dorotus.

Składniki ciasto (na 3 krążki)
  • 9 białek z dużych jaj (3 białka)
  • 6 łyżek cukru (2 łyżki cukru)
  • 3(płaskie) łyżki mąki pszennej (1 płaska/niepełna łyżka mąki)
  • 120g zmielonych orzechów laskowych (40 g na jeden krążek)
Wykonanie
2 białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo 2 łyżki cukru. Na końcu dodać powoli ½ łyżki mąki i 40g orzechów i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 170°C.W ten sposób upiec jeszcze dwa krążki.

Składniki na masę budyniową
  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru (płaskie)
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego
  • 340ml mleka
  • 170g miękkiego masła
Wykonanie
W garnku zmiksować żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, mąką i mlekiem. Całość zagotować i na małym ogniu gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, mieszając co jakiś czas by nie zrobił się kożuch)  Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń

.Składniki na masę śmietankową
  • 340g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g + 2 łyżki cukru
  • 120g orzechów laskowych
  • Płatki migdałowe do udekorowania boków tortu 
 Wykonanie
 Orzechy rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż skórka się zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. Orzechy ostudzić. Ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma (Nie musi być dokładnie. Ściągnąć tylko te skórki co łatwo odchodzą). Orzechy posiekać na małe kawałki. 200g cukru rozpuścić na patelni i poczekać, aż powstanie karmel. Kolejno wylać karmel szybko na papier do pieczenia i go rozsmarować. Gdy stwardnieje, połamać go na małe kawałki. (Najłatwiej zrobić to wałkiem. Należy uważać, aby nie rozdrobnić karmelu na proszek). Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Do ubitej śmietany wmieszać kawałki orzechów i karmelu. (Można odłożyć trochę karmelu do dekoracji tortu).

Na paterze ułożyć pierwszy krążek. Troszkę masy budyniowej odłożyć do posmarowania boków tortu. Krążek posmarować 1/3 masy budyniowej. Na niej rozsmarować 1/3 masy z bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Nałożyć połowę pozostałej masy budyniowej i połowę masy z bitej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem i ponownie rozsmarować pozostałą masę budyniową i na górę wyłożyć masę z bitej śmietany. Boki tortu posmarować odłożoną masą budyniową i posypać płatkami migdałowymi. Górę tortu można udekorować odłożonymi kawałkami karmelu (ja przyozdobiłam posypką czekoladową). Wychłodzić w lodówce.

Smacznego :-)


wtorek, 14 czerwca 2011

Tort Szwarcwaldzki

Przepyszny tort z dużą ilością wiśni, nie jest trudny w wykonaniu, ani pracochłonny, a prezentuje się efektownie. Przepis znalazłam u Joanny. Piekłam go już dwa razy i za każdym razem zachwyca mnie swoim smakiem. Polecam



Składniki na biszkopt:
  • 140g gorzkiej kuwertury
  • 75g masła
  • 6 jajek
  • 180g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuwerturę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną kuwerturę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 40min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Masa
  • 800g wiśni ze słoika (waga samych owoców, nie wylewać soku!)
  • 500ml soku z wiśni (tego ze słoika)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 100ml wódki wiśniowej (lub wiśniówki)
  • 800ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 opakowania cukru waniliowego (1 opakowanie= 2 łyżeczki)
Do dekoracji
  • 16 wiśni kandyzowanych
  • 100g gotowych wiórków lub płatków czekoladowych lub gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki
Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki.Wiśnie odsączyć na sitku.
Cukier, mąkę ziemniaczaną i trochę soku dobrze wymieszać. Resztę z 500ml soku zagotować. Dodać rozmieszaną mąkę z cukrem i chwilkę pogotować, tak aby powstał kisiel. Dodać wiśnie i wymieszać. Lekko ostudzić. Dodać 50ml wódki wiśniowej (wiśniówki).
Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową (pozostawiając trochę wódki do nasączenia 3 krążka) i rozłożyć po połowie kisielu z wiśniami. Krążki wstawić na chwilę do lodówki. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Jeden z krążków z kisielem ułożyć na paterze. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z kisielem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć 3cim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Wierzch posmarować śmietaną. Trochę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić 16 kleksów i na każdym położyć wiśnię. Ja zamknęłam tort w obręczy na całą noc, a dopiero rano posmarowałam boki tortu, to dało mi pewność, że tort się nie rozpłynie,ale można od razu posmarować bok śmietaną. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady.
Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego :-)

    poniedziałek, 13 czerwca 2011

    Chleb orkiszowo-gryczany

    Kolejny chlebek Liski, pyszny, po prostu co tu wiele pisać - trzeba go upiec. POLECAM
    Składniki (na 2 bochenki lub 1 duży)
    • 400 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 630)
    • 100 g mąki żytniej (typ 720)
    • 300 g wody
    • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godz wcześniej)
    • 15 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 100 g kaszy gryczanej, najlepiej ugotowanej dzień wcześniej
    Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami, następnie dodawać pozostałe składniki (oprócz kaszy gryczanej) i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę folią, odstawić na 10-15 minut, by ciasto odpoczęło, następnie dodać kaszę gryczaną i zagnieść ponownie przez ok. 5 minut.


    Miskę delikatnie spryskać olejem roślinnym, przełożyć do niej ciasto i odstawić na ok. 2 godziny. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

    Podzielić na 2 części, z każdej uformować okrągły bochenek. Ja uformowałam 1 bochenek i przełożyłam ciasto do koszyka do wyrastania ciasta.
    Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 1,5 godziny.
    W tym czasie nagrzać piekarnik do 230ºC. Na dno piekarnika wysypać 1/2 szklanki kostek lodu, by utworzyła się para. Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 ºC i piec kolejne 20-30 minut.
    Chleb wystudzić na kratce.

    Smacznego :-)

    czwartek, 9 czerwca 2011

    Chleb z boćwinką, jajkiem i serem Camembert

    Miałam małe problemy  z tym przepisem, ponieważ nie mogłam dostać boćwinki, w związku z czym pocieszyłam się botwinką, co najprawdopodobniej spowodowało, iż musiałam dosypać dość sporo mąki. Muszę powiedzieć, iż efekt jest bardzo ciekawy i nam bardzo smakuje. Chleb jest dość wilgotny i ciężki. Najlepszy zaraz po wystygnięciu.


    Źródło: B. Armbrust, "Brot"

     Składniki na początek
    • 6 jaj
    • 300 g boćwinki (u mnie botwinka)
    • 80 g Camembert
    • 2 cebule
    • 1 łyżka masła
    • 100 g śmietany kwaśnej (u mnie 18%)
     Jajka ugotować na twardo. Boćwinę umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w kosteczkę, ser Camembert pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę, dodać ser, gdy się rozpuści wlać śmietanę i boćwinkę. Ściągnąć z ognia, wystudzić, przechować w lodówce ok 8 godz (można zostawić na noc.

    Składniki na ciasto
    • 20 g świeżych drożdży
    • 300 ml wody
    • 75 g zakwasu żytniego
    • 350 g mąki pszennej typ 550 (ja jeszcze w trakcie dodałam ok 100 g)
    • 140 g mąki żytniej typ 1150 
    • 10 g soli (moim zdaniem powinno być więcej)
    Wykonanie
    Wyciągnąć z lodówki masę z boćwinki, by miała temp pokojową. Drożdże rozpuścić w wodzie. Mąki wymieszać razem, dodać zakwas, drożdże z wodą, wyrabiać ciasto, na końcu dodać sól, jak już pisałam w przepisie pisze 10 g, ale dla mnie ciasto wyszło mało słone, więc dodałbym jeszcze ok 5 g.
    Do ciasta dodać masę z boćwinki, pisało, iż ta masa powinna być dość twarda, niestety moją była rzadka, dlatego pod dodaniu jej do ciasta, dosypałam ok 100 g mąki. Wyrabiać ciasto, aż wszystko dobrze się połączy. Pozostawić w misce do wyrośnięcia, na ok 1 godz, międzyczasie 3 razy złożyć ciasto.
    Jajka obrać, ściąć końcówki, by lepiej do siebie przylegały. 1/3 ciasta wyłożyć do keksówki (ok 30 cm.), posmarowanej olejem i wysypanej otrębami owsianymi.Następnie ułożyć ciasno na środku jajka, wyłożyć resztę ciasta, tak by dobrze zakryło jajka. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 30-45 min.


    Nagrzać piekarnik do 230ºC i w tej temp zapiekać przez pierwsze 15 min, następne zmniejszyć moc do 210ºC i piec jeszcze przez 40-45 min. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

    Smacznego :-)

    wtorek, 7 czerwca 2011

    Keks z mąki orkiszowej, z rabarbarem i imbirem,

    Postanowiłam upiec coś z rabarbarem, bo już czekał w lodówce na swoją kolej. Przepis bardzo ciekawy z mąką orkiszową, płatkami owsianymi, a na dodatek zmielone migdały, które nadają wilgotności ciastu. Keks z bardzo wyraźną nutą imbiru, dlatego polecam przede wszystkim tym , którzy lubią tę przyprawę. U nas zdania były podzielone, dlatego następnym razem pominę imbir, może zamienię na wanilię.

    Źródło: Sól i Pieprz, czerwiec 2010.

     Składniki:
    • 350 g rabarbaru
    • 75 g masła
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • 180 g mąki
    • 75 g mąki orkiszowej
    • 150 g cukru
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • sól
    • 1 łyżka mielonego imbiru
    • 1 jajko
    • 200 ml mleka
    • 60 g mielonych migdałów
    • cukier puder do posypania
    Wykonanie:

    Rabarbar obrać, pokroić w 2 cm. kawałki, wymieszać z płatkami. W garnku roztopić masło. Mąki wymieszać z cukrem i szczyptą soli, proszkiem i imbirem. Wbić jajko, a następnie miksując wlać masło i mleko, wsypać migdały. Dodać rabarbar z płatkami, wymieszać. Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami lub mąką formy (keksówki ok 26 cm)
    Piec 60-70 min w temp. 180ºC (z termoobiegiem 160ºC)

    Smacznego :-)

    Dodaję do akcji:

    poniedziałek, 6 czerwca 2011

    Bułeczki z koperkiem

    Kiedy zobaczyłam te oto bułeczki na blogu Panny Malwiny stwierdziłam jednoznacznie, że po prostu muszę je upiec. A oto efekt mojej pracy. Polecam szczególnie dla wielbicieli koperku. Bardzo dobrze komponują się te delikatne bułki z wędzonym łososiem :-)

    Składniki (na 4 bułki)
    • ok 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki ciepłego mleka
    • 12 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 malutkie jajko
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1 łyżka roztopionego masła
    Drożdże kruszymy do ciepłego mleka z cukrem, mieszamy, zostawiamy ok 15 min, aż zaczną pracować. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy drożdże, dodajemy jajko i koperek, wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy tłuszcz. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Zostawiamy ciasto na ok 1 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, chwilę wyrabiamy. Dzielimy na równe 4 części, formujemy bułki, układamy na blaszce wysypanej mąką, pozostawiamy ok 40 min do napuszenia bułeczek.
    Pieczemy 25 min w temp. 180ºC.

    Smacznego :-)


    piątek, 3 czerwca 2011

    Panna cotta z musem truskawkowym

    Wspomnienia z Włoch, połączone z poszukiwaniem idealnego przepisu na panna cottę. Polecam serdecznie.
    Składniki
    • 250 ml śmietanki 30-36%
    • 150 ml mleka 2 %
    • pół laski wanili
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • Mus truskawkowy ( truskawki rozdrobnione blenderem z cukrem)
    2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 2 łyżkach wody. Śmietanę, mleko, cukier, wanilię zagotować. Ściągnąc z ognia, dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać. Przelać do pojemniczków, wystudzić, zimne włożyć do lodówki na ok 3 godz. Wyłożyć na talerzyk, jak będą problemy to chwilę zanurzyć kubeczek w gorącej kąpieli wodnej. Polać musem truskawkowym

    Smacznego ;-)

    czwartek, 2 czerwca 2011

    Chleb marchewkowy z porem

    Pyszny chleb, szczególnie polecam dla wielbicieli cebuli w pieczywie, o pięknym kolorze. W związku z tym, iż po dłużej nieobecności musiałam zrobić nowy zakwas, muszę pocieszać się chlebami drożdżowymi, ale ten jest z pewnością warty polecenia :-)

    Źródło: G.Soderin, G.Strachal, Vademecum domowego wypieku chleba, Warszawa 2010.

    Składniki - rozczyn
    •  2 duże marchewki
    • 10 g drożdży
    • 0k 200g mąki pszennej
    • ciepła woda
    Marchewki obrać i ugotować, rozgnieść na piure. Dodać tyle wody, aby całość miała objętość 300ml. Jak masa będzie letnia, można wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w 2 łyżkach wody i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3-4 godz.


    Ciasto właściwe
    • 50 ml drobno pokrojonego pora (ok 2 łyżki)
    • 50 ml oleju rzepakowego
    • 10 g soli morskiej
    • ok. 300 g mąki pszennej
    Pora usmażyć na 2 łyżkach oleju, wystudzić przed dodaniem do rozczynu i pozostałych składników. Zagnniatać, stopniowo dodając mąkę, ciasto powinno być elastyczne (dałam ok 280g mąki). Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
    Zagnieść ciasto ponownie i uformować okrągły bochenek, pozostawić do wyrośnięcia na 30-40min w koszyczku lub na blaszce posypanej mąką. 
    Piec 30-35min. Pierwsze 15 min w temp 230ºC, kolejne minuty dopiec w 210ºC. Wystudzić na kratce.

    Smacznego :-)

    Rolada truskawkowa

    Ulubiona rolada mojego męża dlatego, jak zaczyna się truskawkowy sezon musi pojawić się na stole. Polecam
    Biszkopt
    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżek mąki pszennej 
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i chwilę ubijać, następnie wlewać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ubitej masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, zgodnie ze wskazówkami zegara. Gdy wszystko ładnie się połączy równomiernie wyłożyć na blachę posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem.(ok 30 na 40cm).
    Piec 20 min w temp. 180ºC.  Od razu biszkopt zwinąć w roladę na ręczniku, by potem ciasto nie popękało.
    Krem
    • 300 g masła
    • ok 350 g musu truskawkowego 
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • truskawki do ozdoby i kilka do środka rolady
    Mus truskawkowy, to nic innego jak truskawki rozdrobnione blenderem. Masło utrzeć z cukrem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta, to można dodać więcej cukru) Do utartego masła stopniowo wlewać mus truskawkowy, ciągle ucierając. Podałam przybliżona ilość musu truskawkowego, ponieważ dajemy go tyle, ile masło będzie w stanie przyjąć.
    Kilka truskawek pokroić w kostkę. Krem rozsmarować na biszkopcie (zostawiając trochę do ozdoby), na końcówce wyłożyć pokrojone truskawki, zawinąć roladę. Udekorować roladę kremem i truskawkami. Włożyć do lodówki na ok 4 godz., podawać dobrze wychłodzoną.

    Smacznego :-)

    środa, 1 czerwca 2011

    Bułeczki razowe ze słoneczikiem

    Potrzebowałam szybkiego i niezawodnego przepisu, skorzystałam więc z niezawodnych przepisów Liski. Jedną rzeczą którą dodałam od siebie to posmarowanie bułek rozbełtanym jajkiem, by się pięknie zarumieniły. Polecam, przepis bardzo łatwy i bezproblemowy, a efekt przepyszny.
    Składniki
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki pszennej razowej
    • 3/4 szklanki ciepłej wody
    • 10 g świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oliwy lub oleju
    • 2-3 łyżki pestek słonecznika
    Wykonanie
    Mąkę wymieszać z solą. drożdże pokruszyć do miseczki, wlać do nich łyżkę wody, wymieszać, a następnie wlać do mąki, następnie stopniowo wlewać wodę i olej, cały czas zagniatając ciasto. Powinno delikatnie kleić się do rąk .Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść go w ciasto. Przełożyć do miski, posmarować delikatnie wierzch oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia 30 - 40 min.
    Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (około 6 sztuk), obtaczać każdą w pestkach słonecznika, wyłożyć na blaszkę posypaną mąką. Pozostawić do napuszenia na około 30 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułeczki rozbełtanym jakiem, by bułeczki pięknie się zarumieniły.
    Piec w temp 230ºC, przez około 15 min.

    Smacznego :-)


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...